Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ (2015) (SAUL FIA)

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ (2015) (SAUL FIA)

★★★★★
 
Ο Ούγγρος σκηνοθέτης, Λάσλο Νέμες στο ντεμπούτο του κάνει την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Η κάμερα στο πρόσωπο και την πλάτη του πρωταγωνιστή και γύρω φλού το χάος του Άουσβιτς. Άμεσος ο παραλληλισμός της αρχαίας τραγωδίας της Αντιγόνης με την ταφή του νεκρού αγοριού/γιου του πρωταγωνιστή. Η κινηματογράφηση μιας ατελείωτης κόλασης του πολύ πρόσφατου παρελθόντος.
 
Οι υπόλοιποι Sonderkommando* ζουν με την ελπίδα ότι θα αποδράσουν και πως δεν θα έρθει η σειρά τους για τον θάλαμο αερίων ή τους λάκκους. Ο Σαούλ όμως προσπαθεί να κάνει κάτι άλλο, κάτι που να αξίζει. Ψάχνει να βρει απεγνωσμένα ένα νόημα μέσα σε αυτόν τον συνεχόμενο εφιάλτη και τον βέβαιο επερχόμενο θάνατο. Ο χαμός του αγοριού του δίνει αυτή την τελευταία ευκαιρία. Η επιβίωση του έτσι κι αλλιώς κρέμεται από μια λεπτή γερμανική κλωστούλα.
 
Ο πρωταγωνιστής, Γκέζα Ρέριγκ με μεγάλη ευαισθησία, απλό κι αληθινό τρόπο διηγείται μέσα από τα μάτια του, την τραγική ιστορία αυτού του εξαιρετικού ήρωα. Στην απάνθρωπη αυτή πραγματικότητα καταφέρνει να διαχωρίσει την αξία του να ταφεί ένα μικρό αθώο παιδί όπως του αξίζει. Τον γιο του. Σώθηκε τελικά έστω ένα παιδί;
 
Κρατήστε το ένα και μοναδικό χαμόγελο του πρωταγωνιστή στο τέλος της ταινίας και το τραγούδι των τίτλων.

* Sonderkommando: Κυρίως Εβραίοι εργάτες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις