ΠΑΙΧΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΪ ΓΚΟΓΚΟΛ

ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ του Νικολάι Γκόγκολ
Διαρκεια : 90 '
Σκηνοθεσία - διασκευή: Γ. Κουτλής
Παίζουν: Γ. Νιάρρος, Β. Μαγουλιώτης, Ηλ. Μουλάς, Αλ. Χρυσανθόπουλος, Χρ. Στέργιογλου. 
Σκην.: Άρ. Φλέσσα. 
Κοστ.: Ιωάν. Τσάμη. 
Μουσ.: Αλ. Δράκος Κτιστάκης
Φωτ.: Σ. Μπιρμπίλης.

Μακριά από την σοφία των εθνοπατέρων του ελληνικού θεάτρου, ευτυχώς με τη σπουδή του Γιώργου Κουτλή στους παίκτες του Νικολάι Γκόγκολ, στο ‘Κιβωτός’, έξι μήνες μετά την πρόβα τζενεράλε, αποκαλύπτεται στο κοινό η δύναμη της ομάδας.

Η συναυλία αρχίζει και τελειώνει με μια κινηματογραφική προσέγγιση στις σκηνές αγωνίας και κρατάει τους θεατές στην άκρη του καθίσματός τους. Τα καθαρά σχήματα των ηθοποιών, στην κάτοψη της σκηνής, είναι το ξεκούραστο μάτι του θεατή που παρακολουθεί με την ίδια ευχαρίστηση στην κάθε συνθήκη, τόσο τη χημεία των χαρακτήρων στα ομαδικά όσο και το φως των μονολόγων τους. 
 
Οι παραλληλισμοί της εξαπάτησης στη τσόχα, είναι η διαδοχή στη φύση του ανθρώπου να αλληλοκατασπαράζεται από την πριμιτίβ κατάστασή του. Η κωμωδία λειτουργεί ως τρόπος διαχείρισης της πραγματικότητας, ως ένστικτο επιβίωσης. Η δημιουργική ελευθερία προκύπτει από την ασφάλεια του Κουτλή όσον αφορά το κείμενο και τροφοδοτεί την ενέργεια των ηθοποιών σε ένα καλά σκηνοθετημένο πάρτι, που λέει την ιστορία χωρίς σοβαροφάνεια.

Το κλείσιμο του ματιού σε όλα όσα πρόκειται να συμβούν γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Το είδες αλλά δεν έδωσες σημασία γιατί, στο τέλος,εξαπατήθηκες κι εσύ.

Μπαγεώργος Άρης



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις