Πίτσα Γλυκόριζα Licorice Pizza (2021) Paul Thomas Anderson


Πίτσα Γλυκόριζα Licorice Pizza (2021)

Paul Thomas Anderson
★ ★ ★
Σερενάτα σεξουαλικής απουσίας σε στρώμα νερού. Η πιο όμορφη εικόνα σε ‘boy meets girl’ ιστορία του σινεμά. Από την αρχή ως το τέλος αποδίδεται η πραγματική έννοια της έλξης και του ενθουσιασμού με μια τρεχάλα, ατόφια ένδειξη ενδιαφέροντος από αντι-ήρωες, πρωταγωνιστές με διαφορά ηλικίας δέκα ετών τουλάχιστον. Η απουσία του σεξ και το πλατωνικό επίπεδο δυναμώνει την επιθυμία και στην ουσία, την ίδια την ερωτική σχέση που παρουσιάζεται.
Από τη γραφή στη πίτσα γλυκόριζας καταφαίνεται η εγκεφαλική ευαισθησία του σκηνοθέτη. Οι ιστορικές αναφορές στο οικονομικό - πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής δίνει βάθος στην απεικόνιση της δεκαετίας του 70 και η γκροτέσκ προσέγγιση των βγαλμένων από την πραγματικότητα, guest ρόλων, υπογραμμίζουν στην αφήγηση την ελαφρότητα και τη ματαιοδοξία.
Οι ανησυχίες, από τα μάτια του κοριτσιού, (Alana Haim) φέρνουν την ηρωίδα αντιμέτωπη με τη σαπίλα του συστήματος και του φαίνεσθαι. Τα χέρια της είναι στο τιμόνι. Σε ένα φορτηγό που κινείται σε ανάποδη πορεία χωρίς βενζίνη. Συγκρίνει τα πάντα για να καλύψει το συναισθηματικό κενό που της χρέωσε η θρησκόληπτη πατριαρχία. Με σπασμωδικές κινήσεις και τσαγανό τα καταφέρνει, κρατώντας μέσα της ζωντανή τη φλόγα για ζωή.
Από την άλλη, το αγόρι, (Cooper Hoffman) ως εργαζόμενος ανήλικος έχει ψηθεί από το άδειασμα του καλλιτεχνικού στερεώματος, αναπτύσσοντας παράλληλα το επιχειρηματικό του δαιμόνιο για να επιβιώσει μετά το πέρας του status ᾽παιδί θαύμα᾽. Με ένα χαμόγελο στα χείλη και τη ματιά ενός ερωτευμένου ανθρώπου που είχε δηλώσει τι ήθελε από την αρχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις