Melancholia

Melancholia - Lars Von Trier (2011)

Δεν πρόκειται ακριβώς για μελαγχολία, αλλά  για την πιο πεσιμιστική άποψη περί της ύπαρξης. Η ταινία χωρίζεται στα δυο: Justine και Claire, μαμά και μπαμπάς, γάμος και μοναξιά, χαρά και θλίψη, αρχή και τέλος, ζωή και θάνατος. Τα πρώτα δέκα λεπτά της ταινίας. Μια νέα εικαστική, με πίνακες που βυθίζονται μπροστά  στα μάτια σου στο τέλος του κόσμου.

Ο γάμος της Justine κολλάει σαν τσίχλα, όπως η τεράστια λιμουζίνα σε αυτόν τον επαρχιακό δρόμο, όπως οι θεσμοί της κοινωνίας και της οικογένειας. Όλα θα πάνε κατά διαόλου, καθώς όλα είναι μάταια, λέει. Γάμος που πιο πολύ μοιάζει με ηλίθιο αστείο, σαν αυτό που νομίζεις πως υπάρχει τρόπος να σωθεί η ψυχή σου, δεν θα λείψεις σε κανέναν, λέει.

Το εξυπνότερο κατασκεύασμα, τροφή για τον φόβο που σε κυριεύει. Ένας συρμάτινος κύκλος δεμένος σε ένα ξύλο. Ο πλανήτης απομακρύνεται όταν μικραίνει στο συρμάτινο κυκλάκι που κρατάς και το αντίστροφο. Ποίος θα αντέξει;
Μια μαγική σπηλιά σαν χωρέσει την εμπιστοσύνη ενός μικρού παιδιού ίσως σε αφήσει να πάρεις μια τελευταία ανάσα, την ίδια σου την καταστροφή. Η ανθρώπινη ύπαρξη μοιάζει με σάβανο.

Στο κατά Τρίερ, τέλος του κόσμου, δεν θα μείνει τίποτα, μόνο η στάχτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις